Otizm Spektrum Bozukluğunun Nedeni Nedir?
Otizme neyin sebep olduğu tam anlamıyla açıklığa kavuşturulamamıştır. Birçok faktörün otizme sebep olabileceği üzerinde durulmaktadır. Bazı araştırmalara bakacak olursak şu bulgulara ulaşabiliriz; Otizmin nedenleri bazı çalışmalarda doğum öncesi ve doğum sonrası nedenler olarak da sıralanmaktadır. Doğum öncesi nedenler, annenin yaşadığı psikolojik rahatsızlıklar, korku ve panik atak gibi rahatsızlıkların varlığı, istenmeyen türde bir gebelik olması ve aile içinde huzursuz bir ortamın olması olarak açıklanmaktadır. Doğum sonrası nedenler, çocuk ile yeterince iletişim kurulmaması, ihtiyaçları ile ilgilenilmemesi, çocuğun çok fazla televizyon ve telefon gibi teknolojik aletlerle baş başa bırakılması ve çocuğun bunlara bağımlılık yaşaması olarak açıklanmaktadır. Diğer taraftan, sigara, alkol, uyuşturucu gibi bağımlılık yapan maddeler ile kimyasalların da otizme neden olduğu belirtilmektedir. Ağır geçirilen bulaşıcı hastalıkların da otizme neden olabileceği dile getirilmektedir. Bunun dışında, çevre kirliliği de otizmin nedenleri kapsamında ifade edilmektedir. Sonuç olarak Otizmin nedeni hakkında araştırma yaptığımızda kesin bir nedene ulaşamadığımızı görüyoruz. Böylece Otizm, biyolojik genetik ve çevresel unsurlar nedeniyle oluşabildiğini söyleyebiliriz.
OTİZM BELİRTİLERİ NELERDİR?
Sözcük söylemede gecikme ya da hiç sözcüğü olmaması, Konuşabildiği sözcükleri artık konuşmama ve konuşma becerilerinin kaybolması.
Beden dilini kullanamama, İnsanlara bakmama varlıklarından haberdar değilmiş gibi gözükme.
.Başkalarının yüz ifadelerine veya duygularına tepki vermeme.
Hayali oyun oynamama, az hayal gücü. (ya da hiç mış gibi oyun oynamaması).
Başka çocuklarla oynamama, iletişime geçmeme, Karşılık verme ve taklit becerilerinin gözlenmemesi.
Bir etkinliğe ve oyuna dâhil olmama. Alışılmadık ve tekrarlayıcı el ve parmak hareketleri yapma (anlamsız el çırpma, kollarını sallama vb.) Ortak dikkatin olmaması ya da çok sınırlı olması.
(Çocuğun yanındaki ile birlikte aynı şeye dikkatini yöneltmesi hali) Yaşıtlarında pek gözlenmeyen eşyalara, nesnelere ısrarlı/tekrarlı biçimde dokunma, gördüğü şeylere, kokulara, seslere ya da tatlara tepki veya cevap vermeme..
Otizmin Tedavisi Var mıdır?
Otizm yaşam boyu süren bir rahatsızlıktır. Tedavi sürecinin temelini özel eğitim uygulamaları oluşturmaktadır. Erken tanı ile özel eğitim uygulamalarına erken başlanan vakalarda daha iyi sonuçlar elde etmek mümkündür. Mevcut tabloya farklı davranışsal sorunların eşlik ettiği durumlarda ilaç tedavileri faydalı olabilmektedir. Ancak bahsedilen uygulamalar ile otizmin tamamen sonlandırılması tam düzelme halinin sağlanması genellikle mümkün olmamaktadır.
Comments