top of page
selenboluvat97

OTİZM HAKKINDA YANLIŞ BİLİNENLER

İnternetten sizler için otizme dair yanlış bilinen bilgileri derleyip düzenledik.

Aslında otizmi tanıyoruz, farkında olduğumuzu sanıyoruz değil mi ? Fakat bazen öğrendiğimiz kulaktan dolma bilgiler bizi yanıltabiliyor. Kısaca her öğrendiğimiz bilgi doğru bilgi değildir. Gelin öğrendiğimiz yanlış bilgilere birlikte göz atalım.


1.“Otizmli çocuklar çok zeki olurlar… Matematikte, müzikte birer dahi olurlar.”

Böyle bir şeyin olmadığını söyleyebiliriz. Otizmli çocuklarda mental retardasyon eşlik eden çocukların sayısı da oldukça yüksek. Bazılarının gerçekten çok şaşırtan yetenekleri olsa da, bu çocukların sayısı o kadar da fazla değil.


2.“Otizmli çocuklar farklı görünürler.”

Hayır, otizm genelde diğer genetik rahatsızlıklardan biri gibi algılanmakta ve dış görüntüde bir farklılık beklenmektedir. Oysa tek fark gözlerdeki masumiyet ve doğallıktır.


3.“Otizmli çocuklar hiç konuşamazlar…”

Hiç konuşmayan çocuklarımız olduğu gibi, susturamadığımız otizmliler de var. Bir hocamızın söylediği gibi otizm bir iletişim gönülsüzlüğüdür. İletişim konularında sıkıntılar vardır. Erken çocuklukta aileler konuşmuyor diye doktora giderler ve çocukları konuştuğunda iyileşeceklerini düşünürler. Oysa konuşma gelse de, iletişim konusundaki sıkıntı hep devam eder.


4.“Bizi anlamazlar…”.

Bu düşüncenin yanlış olduğunu belirtmek isteriz. Ebeveynlerin otizmli bireylerin onları duyabileceği şekilde konuşması yapılan büyük hatalardan biridir. Çünkü otizmli bireyler anlarlar, hissederler. Mentali zayıf, konuşması hiç olmayan, anlamadığını düşündüğümüz çocukların olumsuz konular konuşulduğunda verdikleri tepkiler aslında bu çocukların bir buzdağı misali olduğunu, onları sadece görüntüsel olarak tanıdığımızı, gerçek anlamda hiçbir zaman anlayamayacağımızı gösteriyor.


5.“Otizmli çocuklar eğitim alamaz,öğrenemezler…”

Hayır, tam tersi eğitimin en büyük faydasının görüldüğü çocuklar otizmli çocuklardır. Bu çocuklar başlangıçta taklit yoluyla öğrenemedikleri için her şeyi ama akla gelebilecek her şeyi öğretmek gerekir. Bu çocukların en çok zorlandığı konuların başında mecaz deyimleri anlamak gelir.

6.Şu anda güzel konuşabiliyor, okula da gidiyor, otizmi geçti mi?”

Tanının kalktığı durumlar olabiliyor ama tanı gerçek bir otizm tablosu muydu, benzer bir durum muydu hiçbir zaman bilemeyiz. Bana göre gerçek bir otizm söz konusuysa geçme durumu olmaz. Konuşabilen, topluma uyum sağlayabilen bireyler otizmini yönetmeyi öğrenmişlerdir. Ama onların nev-i şahsına münhasır durumları hep devam edecektir. Otizm aslında pek çok bireyin içinde olan bir durumdur. Otizm ne zaman kişiyi engellemeye başlar, o zaman bir sorundan bahsedilir.






3 views0 comments

Recent Posts

See All

OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU NEDİR?

Otizm spektrum bozukluğu, doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan ve ömür boyu devam eden karmaşık bir nöro-gelişimsel...

Comments


bottom of page